Onko vanhempainvapaan hinta yrittäjälle kohtuuton?

Kulunut vuosi on ollut monin tavoin kummallinen. Äitiyslomani ja vanhempainvapaani ei olisi voinut osua yrittäjän näkökulmasta parempaan ajankohtaan. Koronakriisi on kohdellut meitä pienyrittäjiä ankarasti. Ehdin minäkin siitä kokea osani keväällä ja syksyllä 2020. En voi kuitenkaan kieltää, etteikö kriisin keskelle osunut vapaa olisi ollut ns. hyvin ajoitettu.

Vanhempainvapaa tai mikään pidempi poissaolo, ei kuitenkaan tule ikinä yrittäjän kannalta hyvään aikaan. Kaikki poissaolot ja keskeytykset yritystoimintaan tuovat paitsi suoria tulonmenetyksiä, myös paljon pelkoja ja epävarmuutta. 

Ensiksikin yrittäjän vanhempainvapaan määrä lasketaan YEL-tulojen määrästä. Useilla pienyrittäjillä ei ole mahdollisuutta eli käytännössä varaa maksaa tuota kokonaismäärää itselleen, vaan sitä nostetaan vasta sitä mukaan kun yritystoiminta laajenee ja tulos kasvaa. Aika moni vanhempainvapaalle jäävä yrittäjä taas on yritystoiminnassaan vasta alussa. Vanhempainvapaan määrä on kuitenkin huolista pienin, jos yrityksellä on paljonkin kiinteitä kuluja. Erityisesti myös koronakriisi on osoittanut haasteensa kaikille yrittäjille kiinteiden kulujen osalta, vaikka niitä eri tukimuodoilla kompensoidaankin. Tuet eivät kuitenkaan koskaan ole niin vedenpitäviä, että jokainen yksityiskohta ja jokainen tilanne olisi osattu punnita ennakkoon niistä päätettäessä.

Esimerkiksi nykyiset kustannustuet pohjaavat yrityksen tammi-helmikuun 2020 tulokseen, jonka pohjalta voi kustannustukia hakea. Kuten te monet seuraajani tiedätte on minulla ollut ennen koronakriisiä ja vanhempainvapaata niinkin onnekas tilanne, että listani ovat olleet täysiä. Tämän seurauksena olen muuttanut toiminimeni osakeyhtiöksi, mitä ehdimme juuri juhlistaa ennen koronan rantautumista Suomeen. Tämän ihanan ja oman urani kannalta valtavan ison ja hienon askeleen takia en kuitenkaan ole oikeutettu kustannustukiin, sillä olen vaihtanut yritysmuotoa juuri tammi-helmikuun vaihteessa, eli kirjanpitoni on kahden eri yrityksen nimissä, vaikka toiminta toki on ollut täysin samaa. Ei ole kuulkaa helppoa olla pienyrittäjä! Yksi huoli lisää töihin paluuseen.

-Essi

Advertisement

Julkaissut munpullasunuuni

Meidän sateenkaariperheen reciprocal ivf matka ja elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: