Lähikirjastojen kohtalon vaalit

Mielipidekirjoitus on julkaistu Länsiväylässä 7.3.2021

Kirjastot ovat asukkaiden kohtaamispaikkoja, olohuoneita ja työtiloja. Suuret aluekirjastot ovat mahdollistaneet laajat kirjastopalvelut hyvien kulkuyhteyksien päässä.  Samalla reissulla on voinut hoitaa asioinnit niin neuvolassa, kuin ruokakaupassakin.

Lähikirjastojen merkitystä ei voida kuitenkaan vähätellä: ne ovat asuinalueidensa sydämiä. Ne ovat paikkoja, joihin lapset voivat pyöräillä koulun jälkeen, joissa nuori saa istua lukemassa lehteä vailla velvoitetta maksaa kahvikupista ja joissa asukasyhdistykset voivat pitää kokouksiaan.  

Tänä keväänä valtuuston käsittelyyn on tulossa kirjastoverkkoselvitys.  Siinä tarkastellaan kirjastopalvelujen sijoittumista kaupunkitasolla. Käytännössä sen yhteydessä kuitenkin linjataan, mitkä kirjastot saavat jatkaa, ja mitkä lakkautetaan.

Taloudellisesti kestävä Espoo -sopeutusohjelmassa määriteltiin viime syksynä sen hyväksyneiden puolueiden (Kok, SDP, RKP, KD, Kesk ja Lib.) toimesta kirjastojen käyttömenoihin 1,1 miljoonan euron vuosittainen leikkaus. Ohjelman mukaisesti se tulee saavuttaa kirjastojen palveluverkkoa tarkastelemalla ja toimintatapoja uudistamalla seuraavan viiden vuoden aikana. Summa on niin suuri, että kulttuuritoimen on mahdotonta saavuttaa sitä ilman useiden lähikirjastojen lakkauttamista.

Erityisen karulta kirjastojen lakkautukset tuntuvat tilanteessa, jossa lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Samassa sopeutusohjelmassa linjattiin myös, että pieniä nuorisotiloja lakkautetaan. Tätä perusteltiin sillä, että nuorisopalvelut voivat jalkautua nuorten pariin kirjastoihin. Siis kirjastoihin, joita ei kohta enää ole. 

Nyt on aika vaatia, että Kokoomuksen ja SDP:n johdolla päätetyt kirjastoleikkaukset perutaan. Ja mikäli vastauksena edelleen on, ettei mitään olla lakkauttamassa, on aika vaatia selityksiä sille, mistä 1,1 miljoonan euron leikkaukset kulttuuritoimesta voidaan  ottaa nyt, kun kulttuuritoimijat ovat muutenkin suuressa ahdingossa.

Verna Finström
Kulttuurilautakunnan vpj.
Vihreät

Henna Partanen
kaupunginhallituksen 1. vpj.
Vihreät

Advertisement

Julkaissut munpullasunuuni

Meidän sateenkaariperheen reciprocal ivf matka ja elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: