Hedelmöityshoidot ovat joillekin viimeinen tai ainoa keino saada lapsia.
Hedelmöityshoitoja tehdään Suomessa julkisella ja yksityisellä. Ongelman ydin on se, että yhä useampi kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Suurin osa hedelmöityshoitoja tarvitsevista on heteroja. Julkisen puolen hedelmöityshoidot ovat kuitenkin aliresurssoituja. Hoitoihin on pitkät, jopa vuosien jonot. Hedelmöityshoitoja olisi tärkeä tukea niin että jonot saataisiin lyhyemmiksi ja lasta kovasti toivovat pääsisivät aloittamaan hoidot. Vuosien lapsettomuus on myös psyykkisesti todella raskasta. Tällä faktalla ei ole mitään tekemistä seksuaalisensuuntautumisen kanssa.
Yksityisellä puolella ei ole myöskään aiemmin hoidettu naispareja tai itsellisiä naisia, mutta tilanne on viime vuoden lopussa hallinto-oikeuden päätöksellä muuttunut. Nyt hoitoja saavat kaikki seksuaalisestasuuntautumisesta riippumatta. Hoitojen hinnat julkisella ovat edullisemmat ja hoidoista saavat kaikki myös kela-korvauksen. Odottelemme uutisia ensimmäisistä naispareista, jotka saavat lapsen nyt tämän uudistuksen myötä. Eli vielä rautalangasta julkisella naispareja kohdellaan kaikinpuolin samoin kuin muitakin lapsettomuushoitoja saavia.
Julkisen puolen pitkät jonot ja hoitomahdollisuuden aukeaminen vasta tänä vuonna osalle lasta toivovista on johtanut tietysti siihen että hoitoja tehdään paljon yksityisellä. Moni joutuu turvautumaan yksityiseen muutenkin, sillä julkisella hoitoja tehdään vain muutama. Mikäli raskaus ei ala on ainoa vaihtoehto hakeutua yksityiselle. Yksityisellä kela-korvauksen saavat tällä hetkellä käytännössä kaikki muut paitsi naisparit ja itselliset naiset. Kela-korvaus loppuu jossakin vaiheessa jos lasta ei hoidoista huolimatta synny.
Oletettavaa on, että Kela taipuu ja myöntää korvauksen myös yksityisen puolen naisparien ja itsellisten naisten hoitoihin, sillä nykyinen linjaus on paitsi syrjivä myös ontto. Yksityisellä puolella korvaus on kuitenkin aika marginaalinen siihen nähden että hedelmöityshoidot ovat hyvin arvokkaita. Symbolisen merkitys on kuitenkin sitäkin suurempi. Kannustetaan ihmisiä perheellistymään. Lääketieteellinen syy ei naisparien eikä itsellisten naisten kohdalla voi mitenkään erota julkisella ja yksityisellä. Julkisellakin todettu lapsettomuuden syy on se, ettei sopivia sukusoluja löydy perheestä. Julkisella niaspari tai itsellinen nainen saa tämän diagnoosin ja korvauksen. Myös yksityiselle hakeutunut heteropari saa automaattisesti diagnoosin ja hoito voidaan aloittaa. Kyse ei siis ole mistään ilmaisten hoitojen vaatimisesta kenellekään vaan lainsäädännöllisestä detaljista isomman junan jo mentyä eteenpäin julkisen puolen aloitettua hedelmöityshoidot kaikille.
Meistä kirjoitettiin lyhyen haastattelun ja blogin perusteella tänään Helsingin Sanomiin ja yksi monia kiinnostava asia jäi mainitsematta. Reciprocal IVF ei eroa IVF hoidosta mitenkään. Ei myöskään hinnaltaan. Hoito on tismalleen sama, alkio vain siirretään puolison kohtuun. Aiemmin luovutettuja munasoluja on käytetty lähinnä jos lapsia on haluttu myöhemmällä iällä ja omat munasolut eivät ole enää toimineet. Tällöin raskausmyrkytyksen riski on hieman kohonnut sillä siihen vaikuttaa jo niin paljon enemmän ikä. Raskautumiseen ei ole olemassa keinoa jossa ei olisi mitään riskiä, jokainen perussairaus jne. jo itsessään vaikuttaa raskauteen. Se ei kuitenkaan ole syy olla haluamatta lapsia. Reciprocal IVF:ssä munasolun lahjoittaja äiti ja synnyttävä äiti näissä meidän tietämissä tapauksissa ovat olleet lähtökohtaisesti saman ikäisiä ja perusterveitä jolloin riskit ovat aivan samat kuin missä tahansa raskaudessa. Näin meille on myös koko ajan kertonut suuresti arvostamamme klinikka, jolla olemme käyneet. Meille tämä jaettu äitiys lähti nimenomaan niistä pareista jotka halusivat näin saada rakkauslapsia, yhdessä.
Ja ei, lapsemme eivät tee enempää tai vähempää kotitöitä, vitsailemme vain että ennen kuin viikkoraha lähtee pyörimään on heillä tavallista pidempi matka kirittävänä 🙂 Hoidot ovat olleet meidän valintamme ei heidän ja hemmottelemme heitä todellisuudessa aika paljon <3<3<3