Hellät hoitomuodot hedelmällisyyteen

Ollaan ehditty hyvin perehtymään hedelmöityshoitojen eri muotoihin kaikista kevyimmistä käytännössä kaikista järeimpiin. Ajattelin että myös näistä kevyemmistä voisi olla useammalle hyötyä joten avataan niitä vähän.

Raskautumisen tukena on meillä ollut käytössä poppaskonstien ja uskomusten, uhkailun ja kiristyksen ja lahjonnan lisäksi muutamia lääkkeitä, jotka ovat tehneet raskautumisesta todennäköisempää. Näiden lisäksi on rutkasti muita apuja raskautumiseen. Ainakin Dextran Lapsettomuusklinikan mukaan uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja on kehitetty viime vuosina valtavasti, joten mikäli tuntuu että jonkinlainen kevyempi apu on tarpeen kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä lääkäriin. Itse olen ainakin niin kovin malttamaton että avun hakeminen tällaiseen valtavaan asiaan nopeammin kuin myöhemmin tuntuu tärkeälle lopputuloksen kannalta sillä odottamisen odottaminen vasta vaikeaa onkin.

Meidänkin hoidot olisi varmasti ollut ihan mahdollista tai siis olisi ollut mahdollista toteuttaa ilman näitä mutta kun vauvahaaveeseen laittaa jo kaiken kiinni niin kyllä me sitten on haluttu yrittää mennä niin varman päälle kuin vain mahdollista. Tarrasukista ja onnenhippusista kun ei voi itse päättää mutta näistä voi. Esimerkiksi näiden lääkkeiden kokonaiskustannus on alle 100€ kun sen suhteuttaa kalliimpien hedelmöityshoitojen hintoihin niin yes we want those!

Ovitrelle

Ovitrelle mahdollistaa ovulaation tiettynä ajankohtana ilman arvailuja. On myös tikutettu ovulaatiota mutta pistämällä Ovitrellea saadaan ovulaatiolle varma ajankohta. Ovitrelle pistetään samanlaisella kynällä jota käytettiin myös ennen punktiota munasolujen kasvattamiseen. Ovitrelle on siten monille hedelmöityshoidoissa tuttu lääke. Ovitrelle voi tulla tarpeeseen jos ovulaatiosta ei oikein saada selvää tai jos ovulaatio osuu vaikka hedelmöityshoidoissa (inseminaatio tai ivf) viikonlopulle.

Ovitrelleä käytetään yhdessä muiden lääkevalmisteiden kanssa:

  • Avusteisia lisääntymismenetelmiä (jotka auttavat tulemaan raskaaksi), kuten koeputkihedelmöitystä, käytettäessä naisille auttamaan useiden munarakkuloiden (joista kukin sisältää munasolun) kehittymisessä ja kypsymisessä. Muita lääkevalmisteita annetaan ensin, jotta useita munarakkuloita saadaan kasvamaan.
  • Auttamaan munasolun vapautumista munasarjasta (ovulaation aikaansaaminen) naisilla, jotka eivät tuota munasoluja (anovulaatio) tai tuottavat liian vähän munasoluja (oligo-ovulaatio). Muita lääkevalmisteita annetaan ensin, jotta munarakkulat kehittyvät ja kypsyvät.

Keltarauhashormooni/Progesteroni

Keltarauhashormooni on naisen tuottama sukuhormooni. Se saa raskauden alkamaan normaalisti ja sitä tarvitaan raskauden ylläpitämiseen. Keltarauhashormoonilla (meillä Progesteroni) tuetaan raskautumista ja varmistetaan keltarauhashormoonin oikea määrä kehossa. Tämä on ehkä helpoin ja pienin apu millä voi olla tosi iso merkitys 🙂

Gonapeptyl

Gonapeptyl on lääke joka pistetään esimerkiksi alkion siirron jälkeen. Se on injektioneste, joka on pakattu kertakäyttöiseen ruiskuun. Ruisku on tarkoitettu vain yhtä käyttökertaa varten. Lääke annetaan pistoksena alavatsan ihon alle.

Lääke sisältää triptoreliinia, joka on luonnollisen gonadotropiineja vapauttavan hormonin eli GnRH:n synteettinen analogi. GnRH säätelee gonadotropiinien (sukupuolihormonien eli luteinisoivan hormonin [LH] ja munarakkulaa stimuloivan hormonin [FSH]) eritystä. Lääke tukee alkion kiinnittymistä.

Sitten on tarvittu paljon toiveita, suukkoja ja onnenpotkuja! Eli lääkäri auttaa tässäkin asiassa ja ei tarvitse oikeesti märehtiä avun hakemista niin kauan kun musta ihmiset tekevät ❤

Mikä sitten mättää hellissä hoitomuodoissa? Lähinnä julkisenpuolen pitkät jonot etenkin pääkaupunkiseudulla. On ihanaa ja upeaa että naispareja ja itsellisiä naisia hoidetaan nyt myös julkisella mutta hoitoihin ja niiden toteuttamiseen tarvitaan myös lisää resursseja. On tehotonta että kaikki hedelmöityshoitoja tarvitsevat ohjataan samaan jonoon kun kevyet hoidot voisivat auttaa monia. On myös tyrmistyttävää että hoitojen avautuminen kaikille ei kuitenkaan ole muuttanut kela-korvausten saamista yksityisellä jossa naisparit ja itselliset naiset eivät saa hoidoista kela-korvauksia.

Advertisement

Julkaissut munpullasunuuni

Meidän sateenkaariperheen reciprocal ivf matka ja elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: