Sateenkaariperheiden näkyminen yhteiskunnassa lisää sateenkaariperheitä

Ajattelin tehdä ihan vaan postauksen siitä millaista on olla sateenkaariperheellinen. Hyvä lähtökohta tähän postaukseen on se, että itse sen jatkuvasti unohtaa. Siis itselle kun toinen on puoliso ja perhe on perhe. Yllätyys: kukaan tuskin miettii omaa vähemmistöasemaansa jatkuvasti koska se ei nyt ole monenkaan asian kannalta relevanttia vaikka monen onkin. Tai en tiedä joku konservatiivinen homofoobikko miettii varmasti paljon enemmän vähemmistöön kuulumista kun minä itse. Tosin tässä on havaittavissa pientä kolmenkympin muutosta.

Välillä ja nykyään yhä useammin tulee fiilis että sitä haluaisi jotenkin itselleenkin painottaa. Heteronormatiivisuus on niin syvälle rakennettua tässä yhteiskunnassa ja meissä molemmissa, että mitä vanhemmaksi ja vahvemmaksi itse tullaan ja kasvetaan sitä enemmän halutaan itseämme omasta identiteetistä muistuttaa. Toisinaan ollaan puhuttu ettei meillä oikein ollut edes aikaa oman sateenkaari-identiteetin rakentamiselle. Löydettiin toisemme aika nuorina ja ollaan molemmat perus kilttejä suorittajia niin asiat aikalailla vain asettuivat hyvinkin perinteisiin uomiin. Osittain identiteetti jäi varmasti rakentumatta homofobian vuoksi. En tätä nyt avaa sen enempää kuin muistuttamalla että ilmiö on voimakas ja todella raastava niitä kohtaan joihin se osuu. Homofobia on, olen hyvin puolueellinen näin sanomaan, mutta yksi julmin henkisen väkivallan muoto jossa ihmisen läheisimmät ihmiset hyökkäävät ihmistä ja yhtä tämän ominaisuutta vastaan. Tottakai homofobiaa on samalla tavalla kuin rasismia hyvin absurdilla ja selittämättömällä vihapuhe ja viharikos tasolla tuntemattomia ihmisiä kohtaan mutta homofobiassa on puoli joka iskee niin syvälle ja niin pahasti etten itse ainakaan keksi oikeen mitään pahempaa. Ihmiset joka päivä tekevät valinnan vihata omaa lastaan. Tai anteeksi rakastaa lastaan mutta vihata syntiä. No avasin nyt aika paljon mutta näistä asioista on tärkeä puhua. Henkinen väkivalta joka tulee läheisimmiltä ihmisiltä on omiaa rapauttamaan ihmisen perusturvallisuudentunnetta. Oikeastaan se on oivallinen pohja rapauttaa vähän kaiken ellei ihminen ole tarpeeksi vahva. Uskon myös että homofobia määrittää paljon ihmisten identiteetin rakentamista. Osalle se varmasti tuo juuri rohkeuden näkyä ja kuulua yhteiskunnassa ja osa kääntyy sisäänpäin yrittäen vain sujahtaa yhteiskuntaan niin ettei kenelläkään olisi asiasta mitään sanottavaa. Me kiltteinä suorittajina sujahdimme jälkimmäiseen ja vasta kun omat voimavarat ovat kasvaneet homofobian ylitse tuntuu että on tarpeeksi vahva tuomaan esiin omaa ääntään vähemmistönä. Ja sen oman äänen tuominen on kaiken aa ja oo silloin kun halutaan voimaannuttaa ja normalisoida ihmisten kokemuksia ja identiteettiä. Onneksi esimerkkejä on nykyään niin paljon onnellisesta ja avoimesta sateenkaarevasta elämästä sen eri muodoissa! Siksi oikeastaan perustettiin myös tämä blogi. Voidaan samalla vahvistaa omaa sateenkaariperhe-identiteettiä ja tuoda esiin elämän monimuotoisuutta. Myös näin voi perustaa perheen, myös näin voi elää tämän näköistä perhe-elämää. Go and start your own! Ja siis tämä on ihanaa! Eikä sillä väliä millainen sun perhe on mutta kato eri vaihtoehtoja on.

Olemme kasvaneet aikana jona ensimmäiset homot ilmestyivät lähes jokaiseen tv-sarjaan. Tämä tapahtui vähitellen meidän ollessa murrosikäisiä. Yksi kerrallaan, yksi yleensä hyvin stereotyyppinen hahmo kerrallaan nämä sarjat avasivat meille maailmaa jossa oli edes homoja. Siis ihan tosi. Ei esikuvia ollut todellakaan niin kuin on nyt, vain muutama siellä täällä. Ei voida pitää kovin todellisena omaa arkea koskettavana esimerkkinä että tiesin Tove Janssonin tai Pirkko Saision, kaikki kunnioitus heille mutta ei se tuonut asiaa mitenkään omaan mieleen että miltä oma sateenkaariperhe voisi mahdollisesti näyttää.

Tavallaan ymmärrän konservatiivien surkuttelua tästä “homosaatiosta” että pitääkö sitä nyt kaikkialle tulla huutelemaan koska meidänkin nuoruudessa asia oli vielä tosi erilailla. Mutta siis kyllä, juuri sitä pitää oikeen huudella ja hieroa tähän yhteiskuntaan niin kauan ennen kuin kenenkään ei tarvitse kohdata homo- tai transfobiaa tai muuta uhkaa oman identiteettinsä vuoksi ja niin kauan että jokaisella nuorella on fiilis että heidät hyväksytään juuri sellaisina ja että heillä on mahdollisuus tehdä tässä maailmassa ja yhteiskunnassa sellaisia asioita jotka on heille tärkeitä. Yksi asia näistä on perhe. Vaikka 90-luvulla homoja alkoi näkyä oli sateenkaariperheet vielä suuri mysteeri. Mitä enemmän sateenkaariperheet näkyvät sitä enemmän identiteeteillä on mahdollisuus kasvaa ja muokkautua sillä me ihmiset ja perheet olemme erilaisia ja muokkaudumme tämän elämän mukana. Minäkin joka kieltäydyin aina kaikesta julkisuudesta, hyvä etten piiloon mennyt bussipysäkillä jos olisi pitänyt alkaa perheestään puhumaan niin olen viimein siinä pisteessä että haluan vahvasti tuoda esille miten voi sateenkaariperheellistyä ja miltä se perhe-elämä voi näyttää ja taas yllätys: tosi tavalliselta ja arkiselta ja koko sateenkaariperheellisyyden unohtaisi itse, ellei olisi ihania vertaisryhmiä ja tapahtumia ja ellei yhteiskunta tökeryydellään siitä yhä aika-ajoin muistuttaisi. Nämä tökeryydet vähenevät yksi päätös kerrallaan kuten että äitiyden voi tunnustaa klinikka hoidoilla saaneille lapsille ihan samalla tavalla kuin isyydenkin ilman adoptiota ja lomake kerrallaan ilmestyy kohta vanhemmat ilman turhaa sukupuolittamista. Ja muistutan yhä edelleen, Suomessa syntyy jatkuvasti enemmän lapsia sateenkaariperheisiin. Tökeryydet alas, vertaistuki ylös sillä sitä tarvitaan varsinkin kun vähemmistöryhmään kuulumiseen kuuluu kuitenkin ne muutamat jutut mitä ei voi etuoikeutetussa asemassa ymmärtää. Stay tuned 😉

Advertisement

Julkaissut munpullasunuuni

Meidän sateenkaariperheen reciprocal ivf matka ja elämää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: